Kujdesi për fëmijët me kollë këtë dimër

 

18 – 24 nëntor është Java Botërore e Ndërgjegjësimit për Rezistencën Antimikrobiale dhe këtë vit në zonën tonë lokale po fokusohemi në kujdesin ndaj fëmijëve me kollë.

Rezistenca antimikrobiale (AMR) ndodh kur bakteret, viruset, kërpudhat dhe parazitët ndryshojnë me kalimin e kohës dhe nuk reagojnë më ndaj ilaçeve që i bëjnë infeksionet më të vështira për t'u trajtuar dhe duke rritur rrezikun e përhapjes së sëmundjeve, sëmundjeve të rënda dhe vdekjes.

Si pasojë e rezistencës ndaj ilaçeve, antibiotikët dhe ilaçet e tjera antimikrobiale bëhen të paefektshme dhe infeksionet bëhen gjithnjë e më të vështira ose të pamundura për t'u trajtuar.

Rezistenca antimikrobiale është një problem i madh – marrja e antibiotikëve kur nuk keni nevojë për to mund të nënkuptojë se ata mund të mos punojnë për ju në të ardhmen. Është e rëndësishme që gjithmonë të merrni këshillën e mjekut, farmacistit apo infermieres suaj nëse keni nevojë për antibiotikë apo jo.

Kolla dhe ftohjet janë një pjesë e zakonshme e fëmijërisë, veçanërisht gjatë dimrit. Shumica e këtyre infeksioneve shkaktohen nga viruset dhe fëmijët shërohen shpejt me pak pushim dhe paracetamol, pa pasur nevojë për antibiotikë.

Faqja e internetit Kujdesi për fëmijët me kollë, e krijuar nga studiuesit e Universitetit të Bristolit, është një mjet i dobishëm me shumë udhëzime për prindërit e largët dhe kujdestarët e fëmijëve se çfarë duhet të bëjnë kur fëmija juaj ka kollë, kur të takojë një mjek dhe të shkojë në shkollë ose çerdhe. Faqja përfshin gjithashtu një fletëpalosje të shkarkuar.

Për këshilla të mëtejshme mbi sëmundjet e zakonshme të fëmijërisë, faqja e internetit NHS ka shumë informacione dhe udhëzime që mund t'ju ndihmojnë të identifikoni gjendjen e fëmijës tuaj dhe çfarë të bëni më pas.

Zbuloni më shumë rreth Javës Botërore të Ndërgjegjësimit për Rezistencën Antimikrobiale

Ju mund të gjeni më shumë rreth Javës Botërore të Ndërgjegjësimit të Rezistencës Antimikrobiale dhe Rezistencës Antimikrobiale në faqen e Internetit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Ju gjithashtu mund të ndihmoni për të mbajtur antibiotikët në punë duke u bërë një Kujdestar Antibiotikësh. Zgjidhni një zotim të thjeshtë se si do t'i përdorni më mirë antibiotikët dhe inkurajoni anëtarët e familjes dhe miqtë të bëjnë të njëjtën gjë.