Studimi i ekzmës së fëmijërisë i udhëhequr nga Bristoli i dha RCGP Research Paper of the Year

 

Hulumtimi i udhëhequr nga Universiteti i Bristolit duke krahasuar efektivitetin dhe sigurinë e llojeve të ndryshme të hidratuesit për ekzemën e fëmijërisë ka fituar Çmimin 2022 të Dokumentit Kërkimor të Vitit të Kolegjit Mbretëror të Praktikantëve të Përgjithshëm (RCGP).

Projekti kërkimor, dhe zhvillimi i tij, u mbështet nga Bristol, North Somerset dhe South Gloucestershire Integrated Care Board (BNSSG ICB), dhe u drejtua nga Matthew Ridd, një GP në Portishead (North Somerset) dhe Profesor i Kujdesit Parësor në Qendrën për Kujdesin Parësor Akademik, Universiteti i Bristolit. Çmimi u shpall në Konferencën RCGP në Glasgow më 19 tetor.

Prova klinike 'Emollientët më të mirë për ekzemën (BEE) të financuar nga Instituti Kombëtar për Kërkimin e Shëndetit dhe Kujdesit (NIHR) krahasoi lotionet, kremrat, xhelet dhe vajrat që përdoren për trajtimin e ekzemës së fëmijërisë. Gjyqi nuk gjeti asnjë ndryshim në efektshmërinë ose sigurinë midis katër llojeve emolliente (hidratuese), duke bërë që autorët të arrijnë në përfundimin se «hidratuesi i duhur për fëmijët është ai që u pëlqen të përdorin».

Studimi, i pari në botë që krahasoi drejtpërdrejt llojet e ndryshme të lagështirës, theksoi rëndësinë e arsimimit dhe zgjedhjes së pacientit kur vendos se cilin lagështirë duhet të përdorë për fëmijët me ekzema të fëmijërisë. Gjetjet u botuan në The Lancet Child and Adolescent Health në maj 2022.

Studimi pesëvjeçar përfshiu mbi 500 fëmijë dhe prindërit e tyre, të rekrutuar nga 77 praktika GP në të gjithë Anglinë. Ishte një partneritet me Universitetet e Nottingham dhe Southampton dhe me mbështetjen e Bristol Trials Centre, UK Dermatology Clinical Trials Network, dhe BNSSG ICB.

Profesori Matthew Ridd, tha:

"Jam i kënaqur që studimi ynë unik ka marrë këtë çmim.  Është një mundësi për të ndarë mesazhet kyçe që të gjitha llojet ishin të efektshme në mënyrë të ngjashme. Reaksionet e lokalizuara të lëkurës ishin gjithashtu të zakonshme me të gjitha llojet. Më parë, opinioni ishte se vajrat janë më të efektshme dhe më pak të ngjarë të shkaktojnë irritim.  Megjithatë, 'një madhësi nuk përputhet me të gjitha' dhe ajo që u përshtatet njerëzve ndryshon.  Predikuesit duhet të ofrojnë zgjedhje dhe të edukojnë mbi pacientët se si të përdorin emollientët, si dhe çfarë të përdorin."

Profesoresha Carolyn Chew-Graham, profesoreshë e kërkimit të praktikës së përgjithshme në Universitetin Keele dhe kryetare e RCGP RPY, tha:

"Ky shkrim u gjykua nga paneli i RPY si fituesi i përgjithshëm i çmimit sepse rezultatet e gjyqit janë kaq të rëndësishme për fëmijët me ekzemë, familjet e tyre dhe klinikat e kujdesit parësor, duke marrë vendime me prindërit rreth administrimit të ekzemës së një fëmije. Gazeta flet për nevojën e vendim-marrjes së përbashkët në administrimin e këtij kushti të përbashkët."

BNSSG ICB ka mbështetur Gjyqin e BEE-së që nga puna e zhvillimit në vitin 2010, duke mbështetur projektin e mëparshëm të realizueshmërisë të njohur si COMET. ICB mbështeti gjyqin e BEE gjatë gjithë aplikimit për grante, duke udhëhequr mbi kontratat dhe menaxhimin financiar, si dhe menaxhimin e projektit si pjesë e portofolit të përgjithshëm të kërkimit të ICB.

ICB kishte një rol në mbrojtjen e projektit ndaj sistemeve të tjera shëndetësore në të gjithë vendin dhe NIHR.

Rreth çmimit "Research Paper of the Year"

RCGP Research Paper of the Year Award, i jep mirënjohje një individi ose grupi kërkuesish që kanë ndërmarrë dhe botuar një pjesë të jashtëzakonshme të kërkimit që ka të bëjë me praktikën e përgjithshme ose kujdesin parësor. Ka tre kategori: Kërkimi Klinik, Kërkimi i Shërbimeve Shëndetësore (duke përfshirë Zbatimin dhe Shëndetin Publik) dhe Edukimi Mjekësor me rëndësi për Kujdesin Parësor. Dokumentet janë shënuar mbi kriteret e origjinalitetit, ndikimit, kontributit në reputacionin e praktikës së përgjithshme, qasjes shkencore dhe prezantimit.

Ka pasur 59 paraqitje me të drejtë vote për çmimin e vitit 2022 (bërë në vitin 2023). Letra e profesorit Ridd ishte si fituese e përgjithshme, ashtu edhe fituese në kategorinë e Kërkimeve Klinike.

Zbuloni më shumë rreth Studimit të BEE-së

Vizitoni faqen e internetit të studimit

Shikoni përmbledhjen e videos

Shkarko 'Decision Aid' për të ndihmuar në përcaktimin e llojit të lagështirës që duhet përdorur

Lexoni konferencën e politikave